Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След убийство на американци в Мексико

Тръмп зове за война с мексиканските наркокартели

Запалената кола на убитото семейство в Мексико.
Снимка: Ройтерс

Най-малко три жени и шест деца от американска мормонска общност в Северно Мексико бяха убити в засада в район, в който върлуват наркотрафиканти и бандити, предаде АФП.

Правителството разположи военни, за да се борят с трафика на дрога през 2006 г. но експерти твърдят, че т.нар. „война с наркотиците“ води до увеличаване на насилието между фрагментираните картели и армията, което е довело до над 250 000 убийства.

Джулиън Лебарън заяви, че негова братовчедка е пътувала с четири от децата си до летището, когато е била нападната и застреляна в Ранчо де ла Мора край границата със САЩ между щатите Сонора и Чихухуа.

Колата на братовчедка му е била запалена заедно със жертвите.

Два други автомобила са били открити няколко часа по-късно, в тях са били телата на две жени, момиче и момиче на около 10-годишна възраст.

Пет други деца, едно от които простреляно и ранено, успели да избягат и да се приберат, момиче е безследно изчезнало, след като избягало да се скрие в гората, каза Лебарън.

Според мексиканските власти жертвите, всички американски граждани, може да са били убити погрешка, след като конвоят от коли е бил сметнат от убийците за част от противников наркокартел.

В гневна реакция президентът на САЩ написа в Туитър, че „сега е моментът Мексико, с подкрепата на САЩ, да започне ВОЙНА с наркокартелите и да ги изтрие от лицето на земята“.

Малко след това мексиканският лидер Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че ще разговаря с Тръмп по въпроса.

Обрадор отбеляза, че не смята, че Мексико се нуждае от чужда помощ за случаи като този, но е готов при определени обстоятелства да работи с ФБР.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени