Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представителят на САЩ в ЕС: Военната помощ за Украйна зависеше от разследването срещу Байдън

Доналд Тръмп жестикулира на среща на кабинета си в Белия дом.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският представител в ЕС промени показанията си в разследването за започване на процедура по импийчмънт спрямо президент Доналд Тръмп. Гордън Сондланд сега признава, че е бил наясно, че даването на американска помощ на Украйна зависела от обещание за разследване на корупция в страната. 

От ново показание пред законодателите става ясно, че Сондланд си е опреснил паметта след като се е запознал с встъпителните думи пред разследващите на други двама свидетели. Промяната е в значителен контраст с предишната версия на дипломата, която бе в полза на президента. По-конкретно Сондланд си е спомнил разговор във Варшава с топ съветник на украинския президент. В разговора съветникът е казал, че възобновяването на военна помощ  вероятно няма да се случи до момента, в който от Украйна не се появи официално изказване против корупцията. 

По-рано във вторник демократите пуснаха в публичното пространство стотици страници с показания от изслушвания. Тези показания, случили се при закрити врата, са част от разследването породено от задържането на американска военна помощ за съюзничката Украйна. 

За разпространените стенограми от Белия Дом посочиха, че “са показателни, че има дори по-малко доказателства за измамното (разследване) за импийчмънт.” 

Случващото се във Вашингтон цели да разкрие дали задържането на помощта на стойност от 400 милиона долара с цел да се предизвика разследване, което би облагодетелствало политически президента Тръмп. Президентът отрича да е извършил незаконни действия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени