Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът и министрите попълниха карти за донорство

Здравният министър Кирил Ананиев раздава на колегите си карти за донорство на заседанието на Министерски съвет.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и министри попълниха карти за съгласие за донорство.

Вчера започна национална информационна кампания за подкрепа на донорството и подпомагане на трансплантациите „Да! За Живот!“.

В началото на днешното правителствено заседание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев раздаде на министрите част от 50-те хиляди карти за съгласие за донорство, които ведомството вече разпространява:

“Тази карта няма юридическа сила, но тя дава възможност човек приживе да изрази своето желание да бъде донор, което да даде основание и техните близки да вземат информирано решение дали да бъде донор техният близък, или не“.

Над 1100 българи чакат за трансплантация.

Премиерът Борисов също попълни карта за донорство.

“Аз съм го направил вече. В България се правят най-модерни операции, трансплантации. Някои говорят, че от предразсъдъци донорството не е изобщо развито в България. Аз бих го поставил въпроса по друг начин - при успешна донорска кампания или операция част от теб продължава да живее. Надявам се тук всеки един да се замисли и ако толкова си мислят какво би се случило, когато дадеш орган, да си помислят чисто егоистично – продължаваш да живееш, не само душата, но и още нещо да продължи да живее“, каза министър-председателят.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени