Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън обвини парламента за последното отлагане на Брекзит

Борис Джонсън прави изявление пред "Даунинг стрийт" 10,
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В изявление пред "Даунинг стрийт" 10, с което даде началото на предизборната кампания на консерваторите, британският премиер Борис Джонсън каза, че вината Брекзит да не се случи е на парламента и отново пламенно призова британците да гласуват за него, за да извади страната от ЕС. 

"Аз не искам предсрочни избори и никой не иска да има избори през декември, но стигнахме до положение, при което нямаме избор, защото нашият парламент е парализиран, блокиран от три и половина години и нашите депутати просто отказват отново и отново да изпълнят Брекзит. Ако одобрим сделката с правителство с осезателно мнозинство, което можем да постигнем, тогава ще отприщим потока от инвестиции, защото стотици милиарди паунда чакат да потеглят към Обединеното кралство след Брекзит“. 

Борис Джонсън допълни, че ако лейбъристите на Джеръми Корбин спечелят изборите, това ще означава „шоу на ужасите с поредно отлагане на Брекзит“.

Преди изявлението Джонсън посети британската кралица, за да я информира за разпускането на парламента 5 седмици преди общите избори на 12 декември - формален акт, с който се дава начало на предизборната кампания. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна