Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Митов: Заради нисък резултат д-р Радислав Наков не е допуснат до устен изпит

Чл.-кор. Проф. д-р Иван Гергов Митов, дм, дмн
Снимка: МУ - София

Причината д-р Радислав Наков да не бъде допуснат до втория етап на изпит към Катедрата по гастроентерология е ниска оценка от първия етап. Това обясни пред "Хоризонт" професор Иван Митов - декан на Медицинския факултет към Медицинския университет в София. 

Журито от конкурсния изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет в София е допуснало до изпит д-р Радислав Наков, но резултатът му е бил под изискването от 4.50 оценка, за да се яви на устен изпит, уточни проф. д-р Иван Митов:

„Двама от кандидатите са били оценени около 4. По тази причина журито не ги е допуснало до устен изпит. Сред тези двама е и д-р Наков“.

След като д-р Наков е допуснат първоначално до изпит, комисията е преценила, че той може да се яви и не може да се твърди, че заболяването му е причина за оценката му, категоричен е професорът: 

„Не мога да си представя такова нещо. Ние тук провеждаме стотици конкурси. Здравословното състояние на хората не може да бъде причина. След като е допуснат до изпит, той трябва да бъде оценен според това, което е показал на изпита. Има много хора с онкологични заболявания, които си изпълняват задълженията, разбира се, когато състоянието им позволява това“.

Доктор Наков не е внесъл жалба относно казуса: 

„Работите на колегите са запазени и те могат да бъдат прегледани отново, ако някой държи. При тези конкурси здравословното състояние не се обсъжда и то не може да бъде причина за отстраняване от конкурса“.

От пациентска организация обаче са категорични, че на доктор Наков не е дадена възможност да се развива професионално.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна