Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският президент обсъди с представители на Египет, Судан и Етиопия спорна язовирна стена на река Нил

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е провел разговори с външните министри на Египет, Етиопия и Судан относно пораждащата между тях полемика водноелектрическа централа, която Етиопия строи на притока на река Нил - Сини Нил, предоха световните агенции.

„Срещата протече добре и дискусиите ще продължат през деня“, написа Тръмп в Туитър.

Египет се опасява, че кризата с водата, която вече изпитва, ще се влоши заради изграждането от Етиопия на гигантската водноелектрическа централа на Сини Нил, което може да доведе до намаляване на водите в реката. Судан, който също ползва водите на Нил, също е заинтересуван от проекта.

Представители на трите спорещи страни се срещнаха преди три седмици, но така и не преодоляха различията помежду си, а Египет призова за международно посредничество.

След срещата с Доналд Тръмп, външните министри на трите страни разговаряха и с американския министър на финансите Стивън Мнучин. А след срещата с него - те излязоха с обща декларация, че ще се опитат да решат спора за централата до 15 януари догодина, предаде Ройтерс.

Централата, която е на стойност 4 милиарда долара, ще бъде напълно оперативна до 2022 г. и се очаква да започне да произвежда електричество до края на идната година, припомня Франс прес.

Водноелектрическата централа ще бъде най-голямата в Африка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна