Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверките в басейните установили предимно липса на документация, а не неизправности

Снимка: БГНЕС

Общо 301 плувни басейни са били проверени от експертите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) от 29 октомври до 1-ви ноември. Това каза за БНР Нина Костова - началник отдел в главна дирекция „Надзор на пазара“ в агенцията. Проверките са показали, че собствениците не са били запознати с влязлата в сила на 12 юли Наредба за правилна и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на елементите за вграждане, филтрация и помпите към плувните басейни.

„В наредбата са вменени задълженията самите собственици да осигуряват безопасна експлоатация на тези съоръжения. Инспекторите на ДАМТН проверяват как собствениците са изпълнили тези свои задължения. Проверките показаха, че собствениците не са запознати с наредбата“

Констатирани са редица нарушения, свързани дори с липса на техническа документация, която да бъде проверена. Тази документация е необходима, за да се сравни дали реалното състояние на басейна е адекватно на заложеното по проект, обясни тя:

„Реални нарушения, свързани с неизправно функциониращи помпи или филтриращи системи или елементи за вграждане с нарушена цялост, почти не са установени... Към момента са дадени предписания за привеждане на басейните към изискванията на Наредбата. След време ще бъдат направени нови проверки за изпълнение на предписанията. Успоредно с тези проверки се правят и проверки - огледи на място, които констатират изправността на съоръженията и здравината на елементите за вграждане. За момента сме дали срок до един месец за привеждане в съответствие, така че отново масирани проверки ще направим след около месец. При тези проверки ще бъдат предприети законосъобразни действия … може да се стигне дори до затваряне на обекта, ако се констатират опасности и рискове за клиентите“.

В повечето случаи собствениците разполагат с технически лица, които поддържат елементите за вграждане и за филтрация, както и помпите, но до момента не са знаели за наредбата, подчерта тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени