Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наръчник разказва интересни факти за хляба и ползите от него

Изключването му от диетата ви може да доведе до тежко увреждане на организма.

Мариана Кукушева в студиото на БНР
Снимка: Кирчо Стоичков


„Най-големият хляб, произведен в света, е дълъг 9,2 км. и е бил изпечен в пекарна в Акапулко, Мексико през януари 1996 година“; „4-членно семейство може да живее 10 години с хляб, произведен от един декар пшеница“ и още интересни факти могат да бъдат прочетени в наръчника „От зрънцето до хляба.

Председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева сподели, че книжката е част от комуникационна стратегия, чиято крайна цел е възпитаване на децата в здравословно хранене. Българският хляб трябва да остане насъщен и да присъства на всяка трапеза и най-вече - в дневното меню на децата, категорична е тя:

„Няма диета в света, която да отрича хляба, защото всякакви опити за такива хранителни режими са докарали нещата до тежко увреждане на организма. Необратими са последствията от изключване на хляба от дневното меню. Разбира се, хлябът трябва да присъства в определени дози или физиологични норми. Неслучайно там някъде сме споменали ясно, съгласно нормативната уредба на България, каква е дневната дажба за най-малките, каква е за следващата възраст…“.

Според Кукушева децата не са далеч от идеята за полезно и здравословно хранене:

„Не са толкова далеч колкото ги възприемаме, четейки някои публикации, най-вече в интернет пространството, които са от анонимни източници. Българските деца имат усета, имат познанията, които трябва да засилим. Имат и интелигентността да знаят, че хлябът е молитва и начин на живот и да не го изключат от своето меню. Продължаваме напред!“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени