Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само модерни и оборудвани библиотеки могат да привлекат подрастващите

В края на месеца ще бъде подписано споразумение между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата за сътрудничество на училищата и библиотеките. С него се цели да се насърчи четенето, повиши грамотността и формират навици за учене през целия живот. В дългосрочен план това ще се отрази и върху повишаването на читателската аудитория, който е един от основните проблеми за библиотеките днес.


„Предизвикателства пред библиотеките в 21 век“ е темата на тазгодишнния национален форум, чрез който фондация „Глобални библиотеки“ се стреми да утвърди библиотиките като  място за личностно и общностно развитие на гражданите и подобряване на качеството на живот. А за да бъдат привлечени най-вече децата и подрастващите е нужно библиотеките да бъдат оборудвани с таблети, с 3D принтери и въобщи всички нови технологии, които могат да провокират интереса им, каза Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондацията.

Все още основният ресурс, който Министерството на културата влага в осигуряването на библиотечно-информационното обслужване на гражданите, е насочен към попълване на книжния фонд. Според изчисления на фондация „Глобални библиотеки“ са нужни 8 млн. лв. годишно, за да могат читателите в 3000 библиотеки в страната да имат достъп до съвременна и периодична литература, както и до абонамент за база данни.

Дигитализирането на съдържанието също е едно от предизвикателствата, пред които са изправени библиотеките, тъй като в електронен вариант са достъпни предимно произведенията с изтекли авторски права, посочи Спаска Тарандова. Тя допълни, че е нужно да се усъвършенстват учебните програми за обучаващите се библиотечно-информационни специалисти, за да могат повече млади кадри да влязат в системата, тъй като в момента заетите са предимно в предпенсионна или пенсионна възраст.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени