Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се свири на триангел

Проектът с това екзотично заглавие се роди в Холандия по идея на българската перкусионистка Татяна Колева, носителка на приза "Музикант на годината 2009" и основателка на младежката перкусионна формация Youth Percussion Pool, също наградена в анкетата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" като "Ансамбъл на 2012 година". 

Идеята възниква от клип, в който великият Ленард Бърнстейн дава насоки на двама младежи как да свирят на триангел. А триангелът, както знаем, не е мечта на никого от музикантите - в Холандия, например, когато в часовете по музика установят, че някой няма особено големи музикални дарби, му връчват именно този инструмент, за да подрънква. В много от музикалните произведения обаче триангелът привнася специфичен и незаменим цвят.

Татяна Колева създава с колегите от ансамбъла ѝ един музикално-артистичен спектакъл, в който акцент е нейният нов аранжимент на откъси от "Уестсайдска история" на Бърнстейн, за който е получила позволение от наследниците на композитора. В програмата присъстват и нови пиеси на американски композитори, които работят в Холандия. Важен момент в цялостната реализация е участието на публиката, която преди всяко представление преминава кратко обучение - как да свири на триангел. После наученото влиза в действие и хората не са просто зрители - те се превръщат в част от изпълненията.

По думите на Татяна Колева, в проекта има и социален елемент - с напомнянето, че повечето песни и инструментални пиеси в "Уестсайдска история", така добре познати и любими на публиката, всъщност се изпълняват от имигранти. "Тези имигранти, колкото и да са тема на разговор и в политиката, и в ежедневието, въпреки всичко не носят само лошо със себе си - те допринасят с много цвят и разнообразие в новата страна, в която са емигрирали. Точно както триангелът, например, донася нов цвят в една ритъмна секция." - обяснява концепцията на спектакъла изпълнителката.

Интересът към проекта е голям и той вече е бил представян на престижни фестивали в Холандия и Германия, предстои гостуване и в Белгия.

Татяна Колева разказа интересни подробности за проекта "Как се свири на триангел" в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна