Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Днес е Архангеловден

| обновено на 08.11.19 в 08:30

На 8-и ноември църквата почита безплътните небесни сили - Събор на св. Архангел Михаил. Денят е известен още като Архангеловден.

Днес празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Архангел, Райчо, Райна и Рангел. 

Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели - наричаме ги архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Той представя Божието слово.

На много места в България се прави курбан за светеца. Пекат се и обредни хлябове, които много приличат на тези, които се приготвят при помени и погребения. Най-често се приготвят по два хляба, наричат ги Рангелово блюдо и боговица. Най-възрастният човек в дома го разчупва на кръст и изрича думите: "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!". 

Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите: "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!". 

На някои места в България домакинята разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Президентът Румен Радев ще присъства на честването на празника на храм "Св. Архангел Михаил" в село Славяново. 

Архангеловден е и официалния празник на българската полиция  Празникът ще започне с полагане на венци пред паметника в градинката на "Св. Седмочисленици".

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион ще отслужи божествена света Литургия, посветена на Събор на св. Архангел Михаил в едноименния храм в село Чокманово, община Смолян.

Свети Архангел Михаил е главният пазител на небесното царство, главен страж на Божия закон като вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината се изобразява с копие в ръка, а с краката си поразяващ дявола. Църквата е установила празнуване на Архангеловден в началото на четвърти век в чест на съборното единство на ангелските чинове, начело с небесния им пълководец Свети Архангел Михаил. Той е символ на доброто, на справедливостта и светлината.

Църквата в село Чокманово "Свети Архангел Михаил" е осветена през 1885 година и е в националния списък на паметниците на културата от местно значение.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020