Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мл. Маринов: Подкрепата от структури на МВР за Гешев не е противоправна

Младен Маринов
Снимка: БТА

Вътрешният министър Младен Маринов определи като естествена подкрепата на отделни служби в МВР за избрания за главен прокурор Иван Гешев. Маринов смята, че това е нормално, тъй като полицията и прокуратурата работят заедно:

"По отношение на подкрепата, която структури на МВР изразиха към господин Иван Гешев, мисля, че няма нищо по-естествено от това хората, които работят ежедневно с прокуратурата и конкретно с Иван Гешев, да го подкрепят и мисля, че това не е престъпление, дори не е и противоправно. Така че всеки, който е преценил, че иска да изрази своята подкрепа, както и тези, които изразяват своя протест, имат право да го направят".

По повод казаното от президента Румен Радев, че позициите на подкрепилите Гешев служби в МВР са публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет, Младен Маринов обясни:

"Аз не мога да се меся в дейността на ВСС по отношение на това кой и къде ще го публикува. Аз говоря за подкрепата, която са дали структурите на МВР, и мисля, че тя е продиктувана именно от това, че те ежедневно работят с тези хора и най-добре са убедени в качествата на господин Гешев".

По-малко сигнали за нарушение на изборния процес в сравнение с 2015-а

МВР си свърши професионално работата по време на изборите за местна власт, заяви вътрешният министър:

"Няма непроверен сигнал. Няма недокладван сигнал в прокуратурата. Ако направим едно сравнение с изборите през 2015-а за местна власт, можем да направим анализа и извода, че в тези избори има значително по-малко сигнали за нарушение на изборния процес. Процентно досъдебните производства на база на подадените сигнали се запазват като процент с тези през 2015-а година. Единственото, което имаме като увеличение, това са протоколите за предупреждение. Законът за Министерството на вътрешните работи дава правомощия на полицейския служител да състави протокол за предупреждение. Реално това е и превенцията, която са извършили".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!