Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо атакува Русия и Китай преди годишнината от падането на Берлинската стена

Според него САЩ желаят увеличаване на търговията с ЕС

Изказване на Майк Помпейо на форум на фондация "Кьорбер" в Берлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати искат да увеличат търговията си с Европейския съюз, заяви в петък американският държавен секретар Майк Помпейо, като в същото време отправи остро предупреждение срещу Китай и Русия в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена, призовавайки западните съюзници да защитават трудно спечелените свободи.

В своя рече по повод уроците от падането на Берлинската стена през 1989 година, Помпейо каза, че "Западът - всички ние - загубихме пътя си в приятната възбуда от този горд момент". "Ние мислехме, че можем да отклоним ресурси от нашите съюзи и нашите военни. Ние обаче грешахме".

"Западните свободни нации имат отговорност да възпират заплахите за нашите народи" от правителства като тези на Китай, Русия и Иран, посочи той. Според него САЩ и техните съюзници трябва да "защитават това, което беше толкова трудно спечелено през 1989 година и да признаят, че сме в конкуренция на ценности с несвободни нации".

Говорейки на форум на фондация "Кьорбер" в Берлин, той посочи, че Европа и САЩ трябва да "останат обединени" срещу Китай и Русия, подчертавайки, че последната "е управлявана от бивш офицер от КГБ, заемал навремето позиции в Дрезден".

Помпейо продължи с атаките си спрямо Москва, отбелязвайки, че Русия "нахлува в своите съседи и убива политически противници". Според държавният секретар на САЩ е "нерационално" да се мисли за Русия като за "достоен партньор" в Близкия изток.

Висшият американски дипломат добави, че Вашингтон не иска доставките на енергия за Европа да зависят от "капризите на Путин", визирайки строящата се газова връзка "Северен поток 2".

По отношение на НАТО Майк Помпейо подчерта, че Северноатлантическия военен съюз "трябва да се разраства и да се променя, за да не излезе от употреба". "Нека стоим обединени заедно. Нека стоим заедно като съюзници", подчерта той.

Държавният секретар на САЩ също така атакува и Китай, заявявайки, че счита технологичния гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) за инструмент на Китайската комунистическа партия.

Помпейо, който има насрочена за по-късно днес среща с германския канцлер Ангела Меркел, добави, че методите на Пекин за потискане на правата на човека са "ужасяващо подобни" на престъпленията, които се случваха в Източна Германия. Освен това той подчерта, че китайското комунистическо ръководство създава нова форма на авторитаризъм.

Посещението на Помпейо идва в момент, когато Германия се подготви да отбележи три десетилетия от падането на Берлинската сетна на 9-и ноември 1989-а година, с което беше сложен край на краха на комунистическия режим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна