Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дани Милев: Трябва да се прави авторска музика, тя оставя диря след теб

Догодина музикантът обмисля издаването на албум

2
Дани Милев в студиото на „Нощен Хоризонт“
Снимка: Виктор Димитров

„Прави това, което ти харесва“. Тази сентенция следва в живота си музикантът Дани Милев. В предаването „Нощен Хоризонт“ композиторът и певец сподели, че е успял да промени себе си в посока да се наслаждава на всеки хубав ден и да не се ядосва излишно.

Музиката продължава да го вълнува и до днес, въпреки че общият им път тръгва още през 90-те години. Според Дани Милев човек трябва да се опитва да пее леко и никога да не се отказва от това, което иска:

„Не всичко е свършено, ако не се случи първия или втория път. Например, една песен на един конкурс може да не спечели награда, но на друг може да се окаже абсолютен хит“.

Срещите, които музикантът няма да забрави, са тези с Борис Христов и с Тончо Русев:

„Преди години Борис Христов беше дошъл тайно в България. Замествах учителя си в един мандолинен оркестър, свирих на китара. Тогава Борис Христов се ръкува с всеки от нас. И се разплака на музиката, която чу… С Тончо Русев работехме по албума на групата „Хадес“ - „Утро над града“. Беше прекрасен човек, лек. Стремя се с младите колеги и аз да се държа така – да им давам криле“.

За първи път пред публиката

Дони е първият, който „показва“ Дани Милев пред публиката:

„Дони ме покани в една постановка. „Красива птичка с цвят зелен“ се играеше в Театъра на българската армия пет години. Там свирехме на живо. Музиката беше композирана от Дони. Имаше и песни. Всичко, което се случваше на сцената, го обрисувахме с инструменти… Ти може да си много талантлив, да си много добър, но ако няма кой да те види, не става тази работа. И оттам, от свиренето в театъра пред една публика, пред втора публика, пред следваща публика, започнаха да ме харесват. Тогава Нона Йотова ме покани да работим заедно, направихме легендарната песен „Синьо безвремие“. Работих с Дони и Момчил. Записах почти всичките им песни. Аз записах акустичните китари във всичките им албуми. След това започнах работа с Калки, с Графа. Така започна всичко“.

Музиката не е лесна, тя е емоция

„През 80-те и 90-те години музиката пропадна с появата на електрониката, на компютрите. Музиката стана некачествена. След това се усъвършенстваха софтуерите и звукът се оправи“, коментира Дани Милев, за когото „музиката не е лесна, тя е емоция“:

„Трябва да има мелодия. Трябва да има нещо за дадената песен. Реденето на семпли, на звуци, правени в някакви студия на други места, създават една компютъризирана стерилна среда“.

Според музиканта трябва да се прави авторска музика, която да остава:

„Да се знае, че това е дирята, която си оставил. Не само да пееш на партита, в кръчми, на кораби. Може да си много добър, но ти ще си отидеш от живота в някакъв момент и няма да си оставил нищо след себе си. Говоря не само за музика, изобщо. Творец ли си, трябва да оставиш нещо от себе си. Дай, Боже, да възпитава чувства и емоции в тези, които слушат“.

Телевизионните формати

Дани Милев е бил част от няколко телевизионни формата. Затова към тази част от индустрията има и поглед отвътре:

„Телевизионните формати не са обърнати към реализация на таланта. Малко повече са за шоуто и за възвръщаемостта на парите към продуцентите и към телевизиите. Това до голяма степен унищожава полета на едни деца, които стават популярни за нула време, а след три-четири месеца, когато спрат да ги познават, падат отвисоко“.

Дани Милев е убеден, че за да бъдеш артист, трябва да можеш да издържиш на пазара:

„Да издържиш на конкуренцията, на ударите под кръста, да издържиш и на дисциплината. Затова не всеки, който има талант, може да издържи на това“.

Актуални на динамичния пазар

Като професионалист Дани Милев наблюдава промените в музикалния бизнес и се опитва да бъде в крачка с тях:

„Променя се начинът на комуникация, на презентиране на музиката. Трябва да се променяме с всичко около нас. Да се променям, иначе, рискувам да се превърна в сърдито старче. Всяко поколение върви с дадената медия. MTV поколението. YouTube поколението. Днес е поколението на социалните мрежи. Длъжни сме да влизаме в час с тази схема“.

Албумът

Заради съвременния начин за достъп до музиката Дани Милев все още се въздържа да издаде албум:

„Съмнявам се в медията, наречена диск. Всичко днес върви на сингли. Петата песен от албума или осмата песен – какво се случва с тях? Лошото, което направи интернет, е това, че създаде възможност на хората да си правят компилации сами. Албумите са за меломаните… Но все пак догодина обмислям да издам албум“.

Интервюто с Дани Милев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия