Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Николов: Да се преосмисли политиката към Западните покрайнини

Иван Николов - председател на КИЦ в Босилеград
Снимка: Добромир Видев

В деня на Западните покрайнини председателят на Културно информационния център на българите в Босилеград Иван Николов отбеляза, че българската държава има непостоянно отношение към съдбата на сънародниците ни там.

Николов посочи, че има нужда от актуализиране на предложената на Европейския парламент и на правителствата на България и Сърбия платформа за спасение на българското малцинство в Западните покрайнини.

"През последните 20 години България даде образование на стотици млади българи от Западните покрайнини, подпомагаше културните центрове и други граждански организации в борбата за опазване и развитие на българската култура, даде българско гражданство на всички, които го поискаха, оказваше хуманитарна и медицинска помощ на населението. Равносметката показва, че това не беше достатъчно да се запази българският характер и да се задържи българското население по родните места“, обясни Николов, като изтъкна, че Западните покрайнини са в икономическа и демографска криза.

„Към днешна дата имаме нужда от цялостно преосмисляне на българската политика към Западните покрайнини и търсене на други спешни начини и средства за тяхното спасяване", подчерта още председателят на Културно информационния център – Босилеград.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020