Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на най-богатите хора в света намалява за първи път от 2015-а

Общото богатство на най-богатите в Китай е намаляло с близо 13%

Богатството на милиардерите намалява през миналата година за първи път от 2015-та, сочи съвместен доклад на Обединената банка на Швейцария (UBS) и Прайсуотърхаускупър (PwC).

Състоянието на най-богатите хора в света е намаляло с 4.3% в световен мащаб до 8,5 трилиона долара за миналата година.

Това се държи на геополитическия хаос и на волатилните пазари на акци, се посочва в доклада.

Най-големи са загубите на богатите в Китай, включително в Хонконг, и на тези в Азиатско-тихоокеанския регион. Частното богатство в Хонконг е намаляло с 4 на сто през 2018- до почти 319,8 милиарда долара, като продължаващите антиправителствени протести и икономическата рецесия правят прогнозите доста мрачни и за тази година. Някои от богаташите в мегаполиса вече започнаха да изнасят състоянието си, опасявайки се от задълбочаване на протестите.

Частните банки, в това число и най-голямата банка, оперираща с парите на богатите - Обединената банка на Швейцария, вече усещат негативния ефект от търговското напрежение между Китай и Съединените щати и от световната политическа несигурност. През миналата година клиентите на банката са се въздържали от търговия и вземане на кредити, предпочитайки да трупат пари в брой.

Нетните активи на най-богатите в Китай са намалели с 12,8% в доларово изражение на фона на спадналите борсови пазари, по-слабата местна валута (поевитняването на юана) и забавянето на икономическия растеж. В резултат на това десетки китайци отпаднаха от списъка с милиардерите. Въпреки това Китай продължава да се сдобива с нов милиардер на всеки 2 - 2,5 дни.

В световен мащаб броят на милиардерите намалява навсякъде освен в Северна и Южна Америка. В Съединените щати е имало 749 милиардера в края на 2018-та година.

Докато възстановяването на фондовия пазар от резкия спад в края на 2018-а година помогна на богатите мениджъри да увеличат активите си, най-богатите фамилии в света остават загрижени относно глобалните въпроси - от търговското напрежение и Брекзит, до популизма и изменението на климата. В резултат на това те продължават да пазят повече пари в брой.

"Най-вероятно богатството на милиардери ще се увеличи отново тази година", посочи Саймън Смайлс, главен инвестиционен директор на UBS за свръхбогати клиенти, добавяйки обаче, че увеличението вероятно ще бъде по-сдържано, отколкото може да се предполага от широкомащабното възходящо движение на финансовите пазари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна