Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Няма да се присъединим към Договора за забрана на ядрените оръжия

Сергей Лавров - външен министър на Русия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия няма да се присъедини към Договора за забрана на ядрените оръжия, обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. Той определи като едностранни и дори арогантни предвидените в документа мерки.

В доклада си пред участниците в Московската конференция по ядреното неразпространение Сергей Лавров посочи:

„Споделяме идеята за създаването на свят без ядрено оръжие. Тази цел обаче трябва да бъде постигната не чрез такива едностранни и бих казал арогантни методи, на които се основава този документ“.

„Изхождаме от това, че пълната ликвидация на ядреното оръжие е възможна само в контекста на всеобщо и пълно разоръжаване, в условията на обезпечаването на еднаква и неделима безопасност за всички, включително за притежателите на ядрено оръжие, в съответствие с Договора за неразпространение“ добави той.

Ще припомня, че договорът бе приет в централата на ООН в Ню Йорк преди две години. До момента нито една от големите ядрени сили не го е ратифицирала.

Сергей Лавров обърна внимание на друго международно споразумение - Договорът за забрана на ядрените опити. Той остро разкритикува държавите, които все още не са го ратифицирали и най-вече САЩ.

„Разбира се, особено деструктивно изглежда позицията на Съединените щати, които в своите ядрени доктринални документи са записали, че няма да го ратифицират. Това поставя под заплаха съдбата на този най-важен документ, който е единственото подлежащо на ефективна международна проверка споразумение за прекратяване на ядрените опити“, каза руският външен министър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна