Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: В Бюджет 2020 за ДОО важи слогана “Още от същото“

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2020 би могъл да бъде характеризиран със слогана „Още от същото“, заяви пред БНР Иван Нейков, бивш социален министър, коментирайки бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който вчера мина на първо четене в ресорните комисии.

В опит за оценка на степента на реформираност на ДОО той каза в предаването „Хоризонт за вас“:

„От гледна точка на НОИ може да се каже, че оценката за хода на реформата е около – 8, защото имаме набелязан план, набелязани стъпки, които се изпълняват до 2032-33-а. година. От тази гледна точка няма някакви причина за очаквания за някакви радикални промени“.

„В същото време има оценка, която се движи около 2 и 3 по отношение на стари проблеми, които стоят в осигурителната система и които, както се казва, се правим, че не виждаме“, добави Нейков, който е и директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

Според него оценката не може да бъде еднозначна.

„Бюджет 2020, всъщност би могъл да бъде характеризиран със слогана „Още от същото“, особено ако го сравняваме с бюджет 2019-а, и бюджет 2018-а. Защото виждаме, че имаме темпове, с които нараства възрастта и стажът, виждаме, че има годишна актуализация приблизително до 3-6-7%. Виждаме едно постоянно нарастване на разходите в бюджета на НОИ за пенсии – тази година вече минахме 10 млрд. лева“.

„И затова казвам - от същото, просто защото може да се каже, че тук има спокойствие по отношение и на  приходите в бюджета, и на разходите“, продължи той.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Иван Нейков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!