Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Дания до кметския стол на Брезово

Изглед от Брезово

За пътя от Дания до кметския стол на община Брезово, който минава през село Свежен е следващият репортаж. 

Христо Енков е женен за датчанка, живял е в Скандинавската държава, но от 2013 година двамата се връщат в България. На местните избори 2015 година Енков се кандидатира за кмет на родното си село Свежен и печели вота.

На последните избори е кандидат на ГЕРБ за кмет на община Брезово като печели балотажа срещу Калин Калапанков от БСП с над 61%.

Христо Енков прави името на село Свежен известно в цяла България като организира реставрацията на възрожденски къщи и църкви. Инициатор е на курсове за кирилицата и Аджарската книжовна школа, книги от която са намерени в селото.

Осигурил е безплатен интернет в цялото село и таблети за жителите, които не могат да си ги позволят. Въвежда малка революция в общуването власт – избиратели с ефект, подобен на радиоводещия Ейдриън Кронауър, запечатан в култовата лента „Добро утро Виетнам“, чрез починът „Добро утро Свежен“ като всяка сутрин той и екипът му се обаждат на възрастните хора, за да разберат дали са добре и от какво имат нужда.

Христо Енков е безпартиен от гражданската квота на ГЕРБ и не иска политическите пристрастия да разделят жителите:

“Община Брезово е една община с много възможности и за развитието на туризъм, и екологически чиста, но работата е огромна. За четири не може да се свърши. В идеите, които аз имам, тръгвам почти от нула“.

Репортажа на Михаил Миховски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна