Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се новата Еврокомисия да бъде гласувана на 27 ноември

Урсула фон дер Лайен (вдясно) се срещна днес с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.
Снимка: Ройтерс

Европейският парламент ще изслуша новопредложените комисари от Унгария, Румъния и Франция на 14 ноември, като се очаква гласуването на новата Европейска комисия ще бъде на 27 ноември в Страсбург.

Бъдещият председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се срещна днес с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Във фокуса на разговорите бяха Западните Балкани.

Меркел определи като стратегически европейски интерес Албания и Северна Македония да продължават да имат перспектива за членство:

„Говорихме за политиката на добросъседство и за присъединяването на Западните Балкани. Смятам, че е много важно за стратегическите европейски интереси тези държави да не губят надежда. Това е тясно свързано с друг въпрос - имиграцията и от новата комисия се очаква да свърши много работа“.

Урсула фон дер Лайен, която беше министър на отбраната в кабинета на Меркел, предупреди, че ако Европейския съюз не запълни вакуума на Западните Балкани, някой друг ще го направи:

„Албания и Северна Македония положиха огромни усилия да изпълнят това, което поискахме от тях. Ще положа всички усилия за разработване на общи проекти, които да засилват сътрудничеството с държавите от Западните Балкани и все повече да обвързват тези страни с нас. Ако не го направим ние, ще го направят други“.

На срещата на върха на 18 октомври европейските лидери не дадоха дата за начало на преговори на Скопие и Тирана заради позицията на Франция, Холандия и Дания.

Предстои следващата седмица президентът на Северна Македония Стево Пендаровски да има среща с френския държавен глава Еманюел Макрон в Париж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени