Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голица и Булаир с негодна вода за пиене

Снимка: БГНЕС

Двете варненски села са с негодна за пиене вода научаваме от седмичната информация на РЗИ-Варна.

Пробите са взети от 1 до 7 ноември. 

Водата е негодна за питейно –битови цели, тк. в пробите от село Голица са открити „колиформи”, ешерихия коли и „ентерококи”, а в тези от село Булаир- „колиформи”.

Издадено е предписание до ръководителя на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД за отстраняване на несъответствията по изследваните показатели на питейната вода и за осъществяване на учестен контрол на процеса на дезинфекция на питейната вода в с. Голица и с.Булаир.

РЗИ –Варна препоръчва водата от централната водоснабдителна система в селата Голица и Булаир да не се ползваза пиене и приготвяне на храна, до възстановяване на качеството и.

В началото на предстоящата седмица инспектори от РЗИ-Варна ще извършат насочени проверки, придружени с пробонабиране в района на режимно водоснабдяване.

Информирани са кметовете на населените места и директорите на детските заведения -дадени са предписания за ползване на бутилирана вода в детски градини, училищата, заведенията за приготвяне на храна и др., за осигуряване на достатъчно съдове за резервна вода, за извършване на редовна дезинфекция на съдовете, на диспенсърите за топла/студена вода и на цистерните за съхранение на вода.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!