Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската армия и проруските сепаратисти в Донбас отложиха изтеглянето си от фронта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия и проруските сепаратисти в Донбас отложиха за втори път- от днес за утре, последната фаза от дългоочакваното изтегляне на силите от позициите им по фронтовата линия в източната част на страната. Това е условие за провеждането на първите разговори лице в лице между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски в рамките на формата Нормандска четворка.

Украйна изяви готовност да изтегли силите си в близост до село Петровское в Донецка област днес, но сепаратистите настояха това да се отложи с един ден.

Така утре в 12 часа местно време двете враждуващи страни ще поставят начало на изтеглянето като изстрелят сигнални ракети.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще наблюдава оттеглянето на въоръжените сили на един километър от фронтовата линия.

Напрежението в района на конфликта остава високо - един украински войник беше убит, а други петима ранени през последните два дни.

След като пое президентския пост в Украйна през май, Володимир Зеленски се опитва да сложи край на конфликта в Донбас, който отне живота на близо 13 хиляди души. Усилията му и особено оттеглянето на украинската армия от фронтовата линия, са обект на критики и са определяни като „капитулация“.

Украинският външен министър Вадим Пристайко заяви тази седмица, че оттеглянето от позициите край село Петровское е последното условие за провеждане на среща на върха на Нормандската четворка - Русия, Украйна, Франция и Германия. Според Пристайко тя може да се проведе още през ноември.

Кремъл обаче настоява първите разговори между Путин и Зеленски да бъдат много добре подготвени, като твърди, че има още много нерешени въпроси. Според Русия вероятността Нормандската четворка да се събере до края на годината е много малка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени