Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четворна среща на върха за Сирия в началото на декември

Турският президент Реджеп Ердоган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Великобритания, Германия, Турция и Франция ще проведат среща, посветена на Сирия по време на срещата на върха на страните от НАТО на 3 и 4 декември в Лондон. Това съобщи Ибрахим Калън, съветник и говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган след разговор с делегации от трите страни в Истанбул. 

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще постави „открито и ясно“ редица въпроси, относно ситуацията в Сирия на срещата на върха на страните от НАТО. Той направи коментара си на връщане от посещение в Унгария пред турски журналисти на борда на президентския самолет. 

Ердоган добави, че САЩ и Русия не са спазили думата си и в зоната, от която е трябвало да се изтеглят, все още се намират кюрдски бойци. По думите на турския лидер, Анкара няма да напусне Северна Сирия преди и „последният терорист“ да се е изтеглил оттам и преди другите страни да са напуснали региона.

Междувременно турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу съобщи днес, че от следващия понеделник ще започне връщането на арестувани от Турция джихадисти от групировката „Ислямска държава“ в западноевропейските им страни на произход. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна