Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват новоизградения участък от автомагистралата от българската граница до Ниш

Снимка: БГНЕС

Днес се открива последният участък от източното разклонение на Коридор №10 в Сърбия, което свързва Димитровград с Ниш. Отсечката е дълга 22,5 километра и се нея се завършва сръбската част на Коридор №10, дълга 86 километра и 800 метра. Стойността на новата отсечка е около 476 милиона евро, а изграждането й се приема за едно от най-трудните, тъй като минава през Сичевската клисура и през тунела Банцарево. По източното разклонение на Коридор 10 има 87 моста, 5 тунела, 5 цикъла на трафика. То свързва Нишавски и Пиротски окръг, Сърбия и България и е основен транзитен коридор от Централна Европа към Турция и Близкия изток.

На територията на България Коридор №10 продължава чрез основната пътна артерия I-8, която включва изграждащите се участъци - от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (14,5 км) и от Драгоман до Сливница (16,98 км). Предвижда се строителните дейности да завършат в края на 2021 г.

На официалното откриване ще участва министър-председателят Бойко Борисов по покана на президента на Сърбия Александър Вучич. Премиерът ще бъде придружаван от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна