Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилският експрезидент Лула да Силва произнесе реч след напускането на затвора

Привърженици на експрезидента Лула да Силва го носят на раменете си в Сао Бернардо до Кампо, Бразилия, след като той бе освободен от затвора в петък.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва произнесе реч пред хиляди свои ентусиазирани привърженици, след като напусна затвора, предаде Асошиейтед прес.

Да Силва заяви, че присъдата му за корупция е била политически мотивирана и обеща да се бори с корупцията и неравенството.

"Ще имаме много борби. Борбата не се води един ден, след това да почиваш три месеца и след това пак. Борбата е всекидневна", подчерта бившият президент.

Той увери, че въпреки че е на 74 години, има енергията на 30-годишен.

Да Силва бе освободен от затвора в петък, след като Върховният съд взе решение, че човек може да бъде пратен в затвора едва след приключването на всички обжалвания пред по-висши инстанции. Той все още обжалва присъдата си.

Междувременно, новоизбраният президент на Аржентина Алберто Фернандес съобщи, че е обсъдил с френския си колега Еманюел Макрон ситуацията в Латинска Америка и особено освобождаването на бившия бразилски президент Лула да Силва, предаде Франс прес.

"Имах много интересен разговор с Макрон. Разговаряхме за бившия президент на Бразилия, за Чили, за Боливия, за Венецуела", заяви Фернандес.

"Усетих, че Макрон ме разбира. Казах му, че след като Лула е свободен, в Бразилия веят нови ветрове", добави Фернандес, намеквайки за напрежението между Макрон и бразилския му колега Жаир Болсонаро.

Фернандес ще встъпи в длъжност на 10 декември.

Президентът Болсонаро вече съобщи, че няма да посети церемонията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!