Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция започва да прилага по-строгия контрол над мигранти и бежанци

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че правителството започва да прилага по-строгите мерки към мигранти и бежанци.
Снимка: Ройтерс, архив

Гръцкото правителство започва да прилага приетите по-строги мерки за контрол върху пребиваващите в страната мигранти и бежанци. Ускорява се процедурата по отдаване на защитен статут за лицата, които имат право на това и отговарят на утвърдените европейски принципи, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в интервю днес пред гръцката телевизия „Скай“.

За влезлите нелегални мигранти, които нямат право на бежански статут, законът е категоричен - ще се настаняват в лагери от затворен тип до връщането им обратно.

Премиерът не посочи къде точно се създават тези лагери. Според медиите това са бивши военни поделения.

Правителството в Атина очаква, че строгите мерки ще намалят и действията на трафикантите на хора, които използват липсата на информация сред мигрантите и им обещават безпрепятствено преминаване през Гърция.

Мигрантската криза среща все по-често реакция на местните жители. Тази нощ отново имаше протести от живеещите до лагера Диавата до Солун. Настояват за незабавно изнасяне на чужденците от там.

Автобусите с пристигащи мигранти от островите се посрещат с протести и жива верига на много места. В същото време гърците не отказват приемане на майки с деца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна