Eмисия новини
от 01.00 часа

Китайска компания спасява „Бритиш стийл“

„Бритиш стийл“ ще обяви спасителна сделка с китайската „Цзине Груп“, която може да запази до 4000 работни места във Великобритания, предаде Би Би Си.

„Цзине Груп“ е сключила принципно споразумение за купуването“ за 70 млн. паунда (почти 90 млн. долара) на „Бритиш стийл, която изпадна в несъстоятелност през май тази година.

Правителството ще помогне под формата на гаранции за заем и ще окаже друга финансова подкрепа.

Според презентация, видяна по-рано от „Файненшъл таймс“, китайската компания възнамерява да увеличи производството на "Бритиш стийл" от сегашните 2,5 до 3 милиона тона годишно, да модернизира оборудването на стоманодобивното предприятия и да намали въглеродните отпадъци.

Индустриалният гигант от Китай обаче е поставил условие на британския стоманодобивен производител да намали разходите, ако иска да бъде печеливш.

Придобиването на активите на "Бритиш стийл" (British Steel Ltd.) от китайската частна индустриална компания "Цзине Груп" (Jingye Group)  беше потвърдено Официалния служебен ликвидатор на Обединеното кралство.

Очаква се в следствие на това придобиване да бъдат запазени 4000 работни места в "Бритиш стийл" и около 20 000 работни места във веригата за доставки, когато сделката бъде финализирана. "Цзине Груп" заяви, че плановете за покупка на "Бритиш стийл" ще "запазят хиляди работни места във Великобритания".

Китайската групировка също така посочи, че планира да инвестира в британската стоманодобивна компания 1,2 млрд. паунда в рамките на следващите десет години.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от