Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психотерапевтът Цвета Таманова:

Тежката следродилна депресия е опасна за психичното развитие на детето

Себепознанието е пътят към щастливото майчинство

| обновено на 12.11.19 в 14:18
Снимка: pixabay.com
В предаването „Прощъпулник“ по Радио София засегнахме една тема, която нерядко е болезнен спомен за онези, които вече са минали през бременността и раждането, а именно следродилната депресия.

Защо минаваме през това състояние, кога то е обострено и как по-лесно да се справим? Отговори на тези въпроси потърсихме от Цвета Таманова, психотерапевт и клиничен психолог, която обясни, че следродилната депресия може да бъде хронична и да се завърне след години, особено в моменти на стрес.  

Потиснатост, тревожност и тъга, заедно с промяна в съня, комуникацията и взаимоотношенията с околните, са част основните симптоми при депресията. Променя се и начинът на мислене на депресираната жена спрямо нея самата и другите хора. При тежката следродилна депресия качествено се променя начинът, по който жената се свързва със своето бебе, половинката си и близките. Нейната активност в живота на семейството се променя.

Самото раждане е много емоционален момент, свързан с емоционално и физическо пренапрежение. С акта на раждане едни страхове остават в миналото, но в същото време се появяват други, свързани с детето. От друга страна, раждането сблъсква майката с темата за загубата, защото тя губи една цялост и слятост, която е имала с детето. Бременността пък е момент, в който се инвестират много емоции, а винаги, когато се разделяме с подобни ценни моменти, ние сме тъжни, обяснява психотерапевтът Цвета Таманова и допълва, че с раждането с жената губи фантазията за детето, а когато фантазираме, ние винаги идеализираме.

Загубата за тази фантазия би могла да бъде преживяна доста тежко, тъй като жената губи част от представата за себе си и често може да си задава въпроса дали е достатъчно добра майка.

За професионална помощ е време, когато в живота на една жена започва да липсва стремежът към удоволствия и тогава, когато се появи невъзможността да се откликва на емоционалността на детето.

Детето има много силна нужда да се чувства свързано емоционално с майка си. Тогава, когато тя е депресивна, тя е като отсъстваща за него и то се чувства отхвърлено. Това обаче е много опасно за неговото психично развитие, казва психотерапевтът.

Много е важно близките да знаят, че това не е каприз и нещо, което може лесно да бъде контролирано, а състояние, към което трябва да се подходи отговорно.

В този момент половинката ни може да бъде много полезна, тъй като по време на бременността и веднага след раждането, майките чувстват недостиг на любов и внимание и имат нужда да бъдат забелязвани и обгрижвани.

Психотерапевтът Цвета Таманова обяснява, че освен физическото раждане, предстои и психично раждане на детето и то има нужда изключително много от своята майка, която да бъде до него с възможност да удържи неговата емоция, да бъде съответна на неговата емоция, да може да го запознае със света. За целта, обаче, тя трябва да познава собствените си чувства и да ги управлява, а не да ги потиска и игнорира, да работи с тях, за да може да изживее магията на майчинството.

Още по темата - чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна