Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диабетът – тихият убиец

"Спасете семейството" е мотото на тазгодишното отбелязване на 14 ноември – Световния ден за борба с диабета

БНР Новини
Снимка: Pixabay

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза живеят над 387 млн. души, т.е. всеки 12-и човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за заболяването си. Затова диабетът се нарича "тихият убиец". Най-често диабетът се открива случайно по повод късните проявления на болестта.

В навечерието на Световния ден за борба с диабета в предаването "За здравето" гостува проф. Цветалина Танкова. Тя изяснява, че за диабета от тип 1 доскоро се смята, че е "младежки диабет", но сега е ясно, че може да възникне във всяка възраст. Големият проблем обаче, причината да се говори за епидемия, е диабетът тип 2 – той е един от големите бичове на съвременната цивилизация, тъй като е в корелация с начина на живот, храненето, застояването и липсата на физическа активност.

проф. Цветалина ТанковаКакво представлява старческият диабет и защо се нарича така?

"Названието беше нещо като оправдание, едва ли не нещо естествено с настъпването на възрастта – казва проф. Танкова. – Но тип 2 може да засегне и деца – най-често с наднормено тегло, заседнал начин на живот и пр."

Благодарение на съвременната медицина от смъртоносно заболяване, диабетът се превърна в състояние, с което може да се живее. Проблемът идва с това, че всеки втори човек с диабет у нас няма добър контрол.

Според д-р Танкова причината е, че обучението на хората не е на ниво.

"Човекът с диабет до края на живота си трябва да знае какво да прави и как да се грижи всекидневно за себе си. Обучението е един от основните елементи на лечението. 

България беше много напред – каза още тя. – Бяхме пионери в обучението – от 1997 до 2000 г. имаше 56 работещи центъра за обучение на хора с диабет.

Оказва се, че с годините лекарите стигат до един комплексен подход, при който се контролират не само нивата на захарта, но и цялостното състояние на пациента. 

Вече има медикаменти, които помагат на хората с диабет да живеят не само пълноценен, но и дълъг живот" – завършва д-р Танкова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени