Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фарадж от партията "Брекзит" удари "предизборно рамо" на консерваторите на Джонсън

Рязко поскъпване на британската лира след изказването

Борис Джонсън и Найджъл Фараж

Премиерът Борис Джонсън получи най-съществената до момента подкрепа в предизборна кампания във Великобритания, след като лидерът на партията "Брекзит" Найджъл Фарадж заяви, че няма да се конкурира с 317-те депутатски места, които Консервативната партия спечели на изборите през 2017-а година, предаде Ройтерс.

"Партията Брекзит няма да се конкурира с Торите в 317-те места, които консерваторите спечелиха на последните избори", заяви Фарадж в понеделник. Само преди седмица той беше обещал да участва в предсрочните избори през декември с 600 свои кандидати, освен ако Борис Джонсън не се откаже от договорената от него с ЕС Брекзит сделка.

"Това, което ще направим, е да концентрираме общите си усилия във всички изборни райони, спечелени от кандидатите на Лейбъристката партия през 2017-а година", каза той и допълни: "Ще вземем участие и в изборите, където преди това спечелиха кандидати на останалите партии".

Целта е партията Брекзит на Фарадж да се състезава във всички останали места, за да вземе колкото се може повече депутатски места от лейбъристите и така да бъде избегната възможността за втори референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз.

Преди дни лидерът на лейбъристите Джереми Корбин намекна, че ако спечели предсрочните избори, той ще проведе още един референдум, за да позволи на гражданите на Обединеното кралство да имат последна дума по споразумението за Брекзит, договорено от премиера Борис Джонсън.

Британският премиер приветства решението на Найджъл Фарадж, настоявайки, че само мнозинството на Торите "може да осъществи контролиран Брекзит".

"Ние приветстваме признанието на Найджъл Фарадж, че пореден парламент без ясно изразено мнозинство ще бъде най-голямата заплаха за осъществяването на Брекзит", посочи Борис Джонсън и и добави: "Консерваторите се нуждаят само от още девет парламентарни места, за да спечелят мнозинство, което да гарантира напускане на ЕС със споразумение до края на януари".

От своя страна лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че решението на партията Брекзит на Фарадж представлява изпълнение на желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп. Той визира изказване на Тръмп от края на октомври, в което той призова Найджъл Фарадж "да сключи пакт" с премиера Борис Джонсън.

"Този прокламиран от Тръмп алианс е "тачъризъм на стероиди" и може да изпраща 500 милиона паунда седмично от нашите средства в Национална служба по здравеопазване (NHS) до големите фармацевтични  компании. Това трябва да бъде спряно", написа лидерът на опозицията в Обединеното кралство в своя профил в Туитър.

Изявлението на Фарадж, че неговата партия няма да се противопостави на Консервативната партия в местата, където торите спечелиха изборите през 2017 година, допринесе за рязко поскъпване на британската лира, тъй като това се очаква да увеличи шансовете за по-значителна победа на Торите и за оставане на Борси Джонсън на поста министър-председател на Обединеното кралство.

След изказването на лидера на партията Брекзит британската лира поскъпна с 0,8% към 6-дневен връх около 1,2897 щатски долара (най-високо ниво от 6-и ноември), като в същото време еврото поевтиня с 0,65% към 6-месечно дъно от 0,8560 паунда (най-ниско ниво за общата европейска валута от 8-и май насам).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна