Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на ЕИБ: Кохезионната политика да се обвърже с иновациите

Вернер Хойер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кохезионната политика трябва да се обвърже с иновациите, подчерта пред журналисти президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер. Той добави, че проектите в някои страни-членки в тази област не работят добре.

Хойер подчерта, че има различни скорости на развитието на проекти по кохезионната политика в различните страни-членки, което до голяма степен се дължи на липса на капацитет, който да генерира проекти.

Водим много добър диалог с националните правителства, в т.ч. с България и Румъния, каза още Хойер.

На въпрос на „Хоризонт“ как Европейската инвестиционна банка може да компенсира предвидените орязвания за кохезионната и земеделската политика през следващия 7-годишен период Хойер отговори:

„За да бъда откровен, ще кажа, че комбинацията от финансовата подкрепа - регионална, земеделска или каквато и да било, с кредит под условие, носят по-добри икономически резултати. Тези, които искат да живеят завинаги на субсидии, няма да направят пробив. Затова вярвам, че "пролетите сълзи" за орязванията на фондовете, могат лесно да бъдат забравени при по-добро използване на финансовите инструменти“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна