Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Путин и Меркел се договориха Донбас да получи специален статут в Украйна

Владимир Путин и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел се договориха в телефонен разговор в понеделник, че Украйна трябва да даде специален статут на контролирания от сепаратистите Донбаски регион, който статут да бъде определен в украинското законодателство, заяви Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Двамата лидери обсъдиха и подготовката за четиристранна мирна среща на върха за Украйна, включваща самата Украйна, както и Русия, Германия и Франция, допълни Кремъл, без обаче да посочи конкретна дата.

В центъра на разговора е била подготовката на среща на върха в нормандски формат, посочи и заместник-говорителят на германското правителство Улрике Демер.

За последно лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия се срещнаха в така наречения "Нормандски формат" през октомври 2016-а година. Групата получи името си от среща на лидерите на страните в Нормандия, Западна Франция, през 2014-а година.

Двамата лидери са обсъдили и въпроса за бъдещия транзит на руски газ през територията на Украйна, поясни преслужбата на Кремъл и припомни, че тази тема е обект на тристранни разговори, водени от Русия, Украйна и Европейската комисия.

Междувременно Асошиейтед прес предаде, че представители на украинските правителствени сили и на проруските сепаратисти обявиха днес, че двете страни са приключили изтеглянето си от линията на съприкосновение в Източна Украйна.

Започналото в събота раздалечаване на войници и оръжия в района на населеното място Петривске бе последвано от изтегляния и в други части по фронтовата линия, на която подкрепяните от Русия сепаратисти се сражават с украинската армия от 2014 г. В боевете досега са загинали над 13 хиляди души.

Раздалечаването на силите в Източна Украйна е смятано за важна стъпка към организирането на такава среща на върха между Русия и Украйна и посредниците Германия и Франция с цел прекратяване на конфликта.

Според информацията на Кремъл за проведения днес телефонен разговор, Путин и Меркел също така подкрепиха незабавното прекратяване на огъня в Либия без поставянето на предварителни условия, както и отбелязаха важността за завръщане на сирийските бежанци. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна