Eмисия новини
от 22.00 часа

Български пианист ще изпълни всички унгарски рапсодии от Ференц Лист във Виена

Пианистът Мартин Иванов

На 15 ноември младият и талантлив български пианист Мартин Иванов, който от 10 години живее и развива успешна солистична кариера във Виена, ще зарадва отново своите почитатели с нов, интересен концертен проект. Събитието е предизвестено уникално музикално преживяване, тъй като Мартин Иванов е подготвил програма, в която ще изпълни за първи път в Австрия всички 19 унгарски рапсодии от Ференц Лист в рамките само на една концертна вечер. Този оригинален по своя замисъл проект ще бъде представен в известния Музикален салон на “Bank Austria“ –  красива барокова концертна зала в центъра на Виена.

Предстоящият рецитал на Мартин Иванов отново заявява широтата на неговите интереси и богати възможности  като интерпретатор  в клавирния репертоар - този път поемайки предизвикателството да изпълни виртуозните композиции на Ференц Лист - неговите изключително популярни унгарски рапсодии. Но той има таланта и заявява решителността да  осъществи тази своя мечта. 

Роден в Русе през 1990 г., Мартин Иванов е възпитаник на клавирната школа на своята майка Красимира Иванова, която е преподавател в Русенското музикално училище. По- късно младият пианист се дипломира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена, където учи при проф. Олег Майсенберг, а от 2013 г. при проф. Стефан Владар. Следва поредица от впечатляващи изяви  за Мартин Иванов: През 2016 г. той осъществява продължително концертно турне с 32 клавирни рецитала в Англия, Австрия, Германия и Унгария. Сред актуалните му гастроли са концерти в къщата музей на Ференц Лист в Будапеща и къщата на Бетовен в Бон. От 2017 г. 

Мартин Иванов осъществява звукозаписни проекти с реномираната  австрийска фирма "Gramola" и за две години е издал три албума, като най-новият и четвърти поред е запис именно на целия цикъл унгарски  рапсодии. По повод неговата звукозаписна дейност изданието NAXOS пише: “Мартин Иванов без съмнение е един от най-обещаващите млади пианисти. Преценявайки неговите качества, смятаме, че му предстои световна кариера.“  

Паралелно със своите изяви като пианист, Мартин Иванов е и композитор. Сред написаните от него творби са пиеси за цигулка и пиано, 8 Музикални момента за пиано, Клавирно трио, посветено на известната австрийска формация  “Eggner Trio“  и една оперета.

Мартин Иванов и неговата съпруга – цигуларката Мария Рамалчанова-Иванов са млади, талантливи, ентусиазирани, обменящи творческа енергия и идеи помежду си – през 2016 г. те създават културното сдружение “Kulturverein Amadeusite“, като една от дейностите е провеждане на “Workshop Vienna“. 

За слушателите на предаването “Алегро виваче“ по “Хоризонт“ Мария  Рамалчанова, която е и мениджър на Мартин Иванов, разказа подробности за предстоящия концерт на 15 ноември във Виена : 

“Много ми е приятно да бъда част от това събитие и съм щастлива, че имаме възможност да организираме точно този проект, който е много специален. От 30 или 40 години подобен концерт не се е провеждал тук или поне не е регистриран в концертните регистри на Виена. Опитваме се да намерим информация кой е бил последния пианист, който си е възложил задачата да изпълни всички унгарски рапсодии на сцена в една вечер, но до този момент не срещаме отговор. Това ни ласкае и аз съм много щастлива, че Мартин ще може да представи на публиката изключително виртуозна програма, която е силова, но и за която се изисква много музикалност, много талант и много работа. Радваме се, че за пореден път събитието ще се състои в тази разкошна барокова зала. За пореден път ще се опитаме и да “разчупим“ атмосферата на концерта и да изненадаме нашата публика – пианото сега ще бъде поставено в центъра на залата, така че по-голяма част от зрителите да имат визуален контакт с изпълнителя. Като организатор на събитието съм щастлива, че този път нашият концерт е насочен и към специализирана публика - към присъствието на повече музикални критици, диригенти, хора, изключително свързани професионално с музиката, които да станат съпричастни на това събитие и да могат да оценят не само таланта и музикалността, но и в цялост уникалността на този проект. Мартин е изпълнител, който пише историята - твърдя го не защото е в моето обкръжение, но защото така сочат обективните факти.“

Пианистът Мартин Иванов също сподели вълнението си преди очакваното събитие и разказа за някои от предстоящите си изяви през следващите месеци: 

“Проектът е особено специален за мен, тъй като аз съм израснал с много от тези произведения - от ранна детска възраст съм ги слушал в други интерпретации, а в музикалното училище ги изпълнявах самия аз. Сега, след една година много интензивна подготовка, съм щастлив да обявя, че успях да запиша всички рапсодии на компактдиск и това ще бъде моят четвърти албум, който е съвместна продукция с най-голямата музикална компания в Австрия. Концертът е важен за мен, тъй като не ми е известно тази програма и  в този вид – всички рапсодии една след друга, да е представяна в рамките на една вечер. Да, те са записвани като цялостен цикъл, например от Дьорд Цифра или Лазар Берман, но не знам досега да са изпълнявани всички на концерт. Този  проект е с изключителна техническа трудност, огромно предизвикателство е за мен и много се вълнувам. Това събитие е и повод да отбележа 10 години, откакто живея и развивам своята кариера във  Виена.  Някои от следващите ми изяви включват концерт в Златната зала на Музикферайн през март 2020 г., на който ще представя  Клавирен концерт от Дворжак. Предстоят ми гастроли с оркестър в  Германия и Дания. Едно от произведенията, които ми предстои да изпълня за първи път и с нетърпение очаквам, е Хорална фантазия за пиано, хор и оркестър от Бетовен.“

Кореспонденцията на Боряна Йосифова и интервютата с Мария Рамалчанова и Мартин Иванов можете да чуете в звуковия файл.

   

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Били Айлиш

Били Айлиш с нов албум

публикувано на 05.12.19 в 16:11

Deep Purple пристигат в София в събота

публикувано на 05.12.19 в 11:40
Бончо Бочев сред хористите

Спомен за диригента Бончо Бочев

публикувано на 04.12.19 в 19:40