Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призовава Иран да се придържа към задълженията си по ядрената сделка, заплашвайки го със санкции

Министрите на външните работи на Франция, Германия и на Великобритания и върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини изразиха изключително безпокойство от неотдавнашните мерки, предприети от Иран за подновяване на ядрените дейности, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Външните министри на трите европейски държави и г-жа Могерини изразиха загриженост относно решението на Иран през миналата седмица да възобнови нискостепенното обогатяване на уран в подземната ядрена централа Фордо, заявявайки, че този ход е в противоречие със споразумението.

В общо изявление те призоваха в понеделник Иран да се върне към изпълнение на задълженията си по ядрената сделка от 2015-а година и да сътрудничи на Международната агенция за атомна енергия.

"Ние потвърждаваме готовността си да разгледаме всички механизми в  Съвместният цялостен план за действие (JCPOA, по-известен като Иранското ядрено споразумение),  включително механизма за решаване на спорове, за решаване на въпросите, свързани с изпълнението от иранска страна на ангажиментите по това споразумение", казаха те.

В противен случай те предупредиха, че Техеран може да се окаже изправен срещу действия, които биха могли да включват повторно налагане на санкции.

Същевременно говорителят на постоянното представителство на Иран в ООН Али Насимфавр заяви, че Иран ще продължи на всеки 60 дни да намалява задълженията си по ядрената сделка, предаде ТАСС.

Той каза това на заседание на Общото събрание на ООН, посветено на сътрудничеството с МААЕ. Иранският говорител потвърди, че всички предприети от Иран мерки са обратими, но ако останалите страни по ядрената сделка не направят навреме стъпки за запазването й, то Техеран ще се възползва от заложеното в нейните параграфи 26 и 36 право на всеки 60 дни да намалява своите задължения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна