Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводненията във Великобритания продължават

| обновено на 12.11.19 в 18:42
Лидерът на опозицията Джереми Корбин посети засегнато от наводненията семейство.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мудните действия на британското правителство във връзка с тежките наводнения в северна Англия бяха критикувани от лидерите на опозиционните партии. Пет дни след възникналата криза премиерът Борис Джонсън свика заседание на комитета за справяне с кризисни ситуации „Кобра“, което продължава и в този момент. Около 500 домакинства бяха сериозно наводнени, повече от 12 000 къщи бяха евакуирани. В пет района по поречието на река Дон има предупреждения за опасност за живота. 

Наводненията в Северна Англия неочаквано се превърнаха в още едно „бойно поле“ на водещите предизборна кампания партии. Премиерът Борис Джонсън свика среща на комитета за справяне с кризисни ситуации „Кобра“, но правителството бе критикувано за липсата на своевременни и адекватни реакции на бедствието. 

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин и днес критикува премиера, че свиква тази среща едва пет дни след кризата и изтъкна, че на негова място е щял да стори това веднага, защото:

„Това означава, че местните власти незабавно ще получат необходимите средства, за да се справят с бедственото положение в резултат на наводненията“.

Посочи Джеръми Корбин. Лидерът на либералдемократите Джо Суинсън, която посети днес наводнения район заяви:

„Наистина е вдъхновяващо това чувство за висок дух сред местната общност. Това дава големи надежди. Но е погрешно нещата да се оставят в ръцете само на местните власти. Това определено е извънредно национално бедствено положение и правителството трябва да го обяви като такова“.

Междувременно, докато чакаха помощ от властите, местни благотворителни организации събраха 82 000 паунда за пострадалите от наводненията семейства.

А иначе продължава да е критично положението в най-засегнатото в момента селище Фишлейк по поречието на излязлата от коритото си река Дон в графство Йоркшър, тъй като прогнозата е обилните валежи да продължат. Евакуирана жителка на Фишлейк има въпрос към правителството:

"Искам да знам защо се случи това, както се случи и преди 100 години. Много жители на Фишлейк искат да зададат точно този въпрос“.

От правителството обаче отхвърлят твърденията, че реагират неадекватно и че, напротив, те вземат енергични мерки в помощ на пострадалите. От Даунинг стрийт обявиха, че се използва хорската трагедия за извличане на политически дивиденти и превръщането ѝ в предизборен въпрос.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна