Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП предлага Временна анкетна комисия в НС за проблемите в Изборния кодекс

| обновено на 12.11.19 в 14:52
БСП инициира дебат в Народното събрание за подобряване на изборното законодателство.
Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ предлагат да се създаде временна комисия за промени в Изборния кодекс. Това съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова след среща с представители на всички парламентарни групи без ГЕРБ за подобряване на изборното законодателство. Инициатор на дискусията е парламентарната група на левицата

„Не бива да се променя сега действащата норма за 100-процентно машинно гласуване, да търсим вариант за машинно преброяване и начини за изчистване на избирателните списъци. Разбира се оттам нататък има различни предложения и детайли, за които днес няма да влизаме в тези детайли. Ще предложим и на ГЕРБ заедно в една комисия да решаваме проблемите, като целта  е обща - гарантиране на честен вот, прозрачен вот“.

Заместник-председателят на Парламентарната група на ДПС Йордан Цонев поясни, че има два механизма, чрез които може да се реши проблемът:

„Единият - през постоянната правната комисия като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения на Изборния кодекс и оттам да започне дебатът. Другият механизъм е да се състави нарочна комисия - такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс. Можем да поправим Изборния кодекс с пак такава нарочна комисия. Днес ние правим това предложение към колегите от ГЕРБ, ще го направим и на наши парламентарни групи и тогава ще вземем решение".

От ГЕРБ определиха инициативата на БСП като прибързана. Председателят на парламентарната група Даниела Дариткова каза, че трябва да се изчакат докладите на ЦИК за местния вот.

„Разбирам, че г-жа Нинова е една амбициозна лидерка, която изпревари с тази среща даже президентът Радев. По отношение на изборните правила, аз смятам, че не бива да се бърза само от желание да се обявиш за първи защитник на правилното изборно законодателство и провеждане на законни избори, а по-скоро да се търсят наистина решения, които са постигнати консенсусно“.

Всички парламентарни групи, без ГЕРБ, откликнаха днес на поканата на парламентарната група на БСП за работна среща относно подобряване на изборното законодателство.

Нинова благодари на Веселин Марешки, Йордан Цонев, Александър Сиди за участието в срещата, която започна в 11 ч. в сградата на Народното събрание. Преди началото Нинова подчерта, че ще се търсят общи теми на съгласие.

„Всички заедно да постигнем съгласие за гарантиране на прозрачност, на честен избор, да елиминираме възможностите през законодателството, което е нашата работа за манипулиране и за подмяна на вота, да видим предложенията на всички ни, да потърсим съгласие там, където сме на едно мнение, че можем нещо да свършим“.

Мотивът - големият брой недействителни бюлетини

Левицата аргументира нуждата от промени с огромния брой недействителни гласове, получени на местните избори - над 600 000, съобщи по-рано днес пред БНР Филип Попов, депутат от „БСП за България“.

Много избиратели „не намират смисъл да гласуват, защото виждат цялата опороченост на процедурата. И заради това, че техният глас в крайна сметка няма да бъде отразен правилно или ще се случи нещо по пътя до общинската избирателна комисия, или съответно до Централната избирателна комисия“, каза Филип Попов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ преди срещата:

„Това е един знак, сигнал към управляващите, че трябва да се направи тази промяна. Тя е необходима, не защото ние от опозицията я искаме, а защото обществото я налага“, добави той.

Защо не се инвестира в подготовката

“ЦИК постоянно издават указания по отношение на това коя бюлетина е действителна. Дори имаше един случай, в който удебеляването на знака х някои от секционните комисии приеха като недействителен глас. Това не съм сигурен дали е въз основа на некомпетентност, не знания, не познаване на изборното законодателство или по-скоро една преднамереност по отношение на подпомагане на определена партия“, коментира той.

За обученията на избирателните комисии

“Ние винаги правим обучения на нашите членове на СИК. Такива все пак се правят и от ЦИК. Крайният резултат е, че след промените в Изборния кодекс, когато от управляващото мнозинство решиха решенията на секционните комисии, на практика на цялата изборна администрация, да се приемат с обикновено мнозинство - 50+1, те го имат това мнозинство в Секционните избирателни комисии се приемат наистина едни такива безумни решения, както ви казах за хикса, удебеляването да бъде недействителна бюлетина, което в някои избори, особено в по-малките общини, е решаващо“.

Интервюто на Веселина Миланова с Филип Попов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени