Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гурково ще броят повторно бюлетините за кмет

3
Иван Иванов загуби с едва 16 гласа изборите за кмет в община Гурково.
Снимка: Иван Славов

Повторно ще бъдат преброени бюлетините от втори тур на изборите за кмет в община Гурково. Това постанови Административният съд в Стара Загора, който откри процедура по оспорване на действителността на протоколите на общинската избирателна комисия по жалба на останалия втори кандидат на ГЕРБ Иван Иванов. Досегашният кмет загуби балотажа на 4 ноември с едва 16 гласа, за смета на своя опонент Мариан Цонев от ДПС, който събра 1328 гласа.
Съдът прие, че следва да бъде уважено искането за повторно преброяване на бюлетините във всички 9 секции, вследствие на три сигнала за неправилно определяне на действителните гласове в секционните комисии.

Преброяването трябва да бъде извършено до следващото заседание по делото във вторник 19 ноември. Съдът разпореди да се назначават две вещи лица, които наново да огледат бюлетините и да установят ако има пропуски при определянето на действителните и недействителните бюлетини.

Повторното броене ще се извърши в помещение в община Гурково и с осигурена охрана от полицията.

Според загубилият кандидат Иван Иванов решенето на съда е справедливо. Той обясни, че в секцията в Паничерево политически представители на партията му са сигнализирали, че за опонента му са признати бюлетини, отбелязани с плюс, вместо с указаните знаци.

Румен Манчев, председател на общинската избирателна комисия посочи, че в деня на изборите е имало само един сигнал за нарушения за купуване на гласове и той предаден по компетентност към полицията. По-късно, едва след изборите са постъпили други три сигнала за недействителните бюлетини.

„В пета секция бяхме уведомени за проблеми с тези бюлетини, лично аз съм дал указания как трябва да се работи при обработката на бюлетини, но не сме се намесвали. Дал съм указанията, след което сме напуснали, както е по закон, и сме оставили СИК да извърши броенето“, каза Манчев. 

Броенето на бюлетини трябва да започне незабавно след назначаването на двете вещи лица, следва да бъде извършено в присъствието на страните по делото, както и на представител на община Гурково, където се съхраняват изборните книжа и документи, постанови още съдът.

Дали ще се наложи касиране на изборите и повторен вот, както и съществени ли са нарушенията съдът ще се произнесе на следващото заседание на 19 ноември от 14 часа. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени