Eмисия новини
от 21.00 часа

Парите за здраве отново обект на много спорове

Комисията по бюджет и финанси, съвместно с комисията по здравеопазване и комисията по социална политика гледа законопроект за бюджета на НЗОК за 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Днес в парламента е на ход дискусията по бюджета на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване. Още в комисията по здравеопазването се посочиха някои недостатъци на иначе сериозното увеличаване на парите за здраве изобщо. Защото за следващата година са предназначени малко над 464 милиона лева за здраве – и с това цялата сума става доста солидна…

Мнозина обаче видяха в това предложение единствено наливане на пари и никакви политики за реформи в здравеопазването. Според депутати от БСП и някои медицински експерти голямата сума отново ще се разпилее и потъне незнайно къде.

Коментари относно бюджета на Националната здравноосигурителна каса в „Нашият ден“:

Не е съгласен с тези критики д-р Лъчезар Иванов – депутат от ГЕРБ, който заяви, че всеки лев от бъдещия бюджет за здраве ще бъде разпределен по пера и това ще е началото на реформирането на тази обществена сфера.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев смята, че липсата на промяна и конкретни реформи няма да доведат до по-добро здравеопазване.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от