Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за здраве отново обект на много спорове

Комисията по бюджет и финанси, съвместно с комисията по здравеопазване и комисията по социална политика гледа законопроект за бюджета на НЗОК за 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Днес в парламента е на ход дискусията по бюджета на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване. Още в комисията по здравеопазването се посочиха някои недостатъци на иначе сериозното увеличаване на парите за здраве изобщо. Защото за следващата година са предназначени малко над 464 милиона лева за здраве – и с това цялата сума става доста солидна…

Мнозина обаче видяха в това предложение единствено наливане на пари и никакви политики за реформи в здравеопазването. Според депутати от БСП и някои медицински експерти голямата сума отново ще се разпилее и потъне незнайно къде.

Коментари относно бюджета на Националната здравноосигурителна каса в „Нашият ден“:

Не е съгласен с тези критики д-р Лъчезар Иванов – депутат от ГЕРБ, който заяви, че всеки лев от бъдещия бюджет за здраве ще бъде разпределен по пера и това ще е началото на реформирането на тази обществена сфера.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев смята, че липсата на промяна и конкретни реформи няма да доведат до по-добро здравеопазване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна