Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдринка Къдринова пред БНР

Как се стигна до ситуацията в Боливия

Къдринка Къдринова
Снимка: БНР

“Освен армията, много силен фактор беше полицията, която фактически в петък, миналата седмица, отказа да изпълнява разпоредбите на президента, въобще конституционните си задължения. Обяви стачка, уж под формата на това, че трябва да се повишат заплатите, тъй като в тези условия с толкова много протести и сблъсъци по улиците на тях им се повишава работата“, каза пред БНР журналистът Къдринка Къдринова в отговор на въпроса - изненада ли беше оставката на президента на Боливия Ево Моралес.

В интервю за предаването “12+3“ тя коментира още:

“Всъщност полицията и армията са в много сложни отношения в Боливия. Ситуацията, до която се стигна,  ще видим как ще се развие, защото това са две институции, които са общо взето в съперничество и конфликт. Ево Моралес отне редица прерогативи на полицията още преди време, когато шефът на специалните полицейски части беше уличен в наркотрафик и оттам полицията се настрои срещу властта… “.

Какво се случва с армията

“Първо много важно е това, че полицията отказва да въвежда ред, тъй като протестите бяха изключително насилствени, говоря за опозиционните протести. Имаше нападения, опожарявания на сгради, не само на официални институции, на лични къщи на министри, на хора активисти, на кметове. Включително една кметица беше бита, малтретирана, остригана, залята с червена боя по улицата. Ето такива страшни неща се случваха и полицията я няма, за да се намеси. И в тази обстановка Ево Моралес вече беше обявил, че е готов да се състоят нови избори. Няколко пъти отправи призив за диалог към опозицията, която отхвърли този диалог. И накрая фактически в събота той предложи да се състоят нови избори“.

Интервюто на Петър Волгин с Къдринка Къдринова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна