Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските лейбъристи са ударени от „мащабна кибератака“

Снимка: nato.int

Британската Лейбъристка партия съобщи за „много прецизна и широкомащабна кибератака“ срещу дигиталните платформи на партията, която води активна кампания преди общите избори на 12 декември. Говорителка на лейбъристите обаче отбеляза, че кибератаката се е провалила, заради много надеждната защитна система, с която разполага партията.

Говорителката на партията каза, че за инцидента и бил информиран незабавно Центъра за национална киберсигурност. От Лейбъристката партия не уточниха точно кои платформи са станали обект на кибератака, но акаунтите им на основния партиен сайт, във Фейсбук и Туитър не са пострадали.  Въпреки оскъдната информация за инцидента, дадена от лагера на лейбъристите и за това кой може да стои зад него, има сведения, че много от използваните системи в предизборна кампания „работят или много бавно или е ограничена функционалността ми“.

Партийната говорителка допълни иначе, че лейбъристите са очаквали подобно кибернападение и то не е успяло благодарение на надеждната защита на дигиталните платформи. Източник от Лейбъристката партия, цитиран от Би Би Си, е заявил, че са засечени десетки милиони кибернападения с произход предимно от Бразилия и Русия.

Всичко това става след като бившият американски държавен секретар Хилари Клинтън критикува британското правителство, че отказва да публикува доклад за намесата на Русия в британската политика, защото хората трябва да знаят какво се казва този доклад преди изборите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени