Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция може да преустанови преговорите за присъединяване към ЕС

Реджеп Ердоган, президент на Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди във вторник, че Анкара може да прекрати преговорите за присъединяване към Европейския съюз в резултат на санкциите на единния блок срещу неговата страна.

"Европейският съюз налага санкции срещу нас от 1959 година. От тогава насам ние винаги сме били разсейвани от обещания да бъдем приети в ЕС. Тези обещания обаче никога не бяха спазени. Трябва да знаете, че днес Турция е страна, която седи на масата за преговори с вас, но тази маса не обвързана с нас и поради това преговорите могат да приключат скоро", заяви Реджеп Ердоган на пресконференция преди неговата визита в Съединените щати, предаде Ройтерс.

Коментарите идват, след като ЕС се съгласи по-рано тази седмица да наложи на Турция нови икономически санкции в отговор на турските сондажи край бреговете на Кипър, за които единният блок твърди, че са в нарушение на морската икономическа зона на Кипър.

Турският президент критикува решението на ЕС за нови санкции и подчерта, че няма да преустанови сондажите в източното Средиземноморие, тъй като работи на собствен континентален шелф или райони, където кипърските турци имат права.

Ердоган отхвърли решението на ЕС и заяви, че Турция действа в съответствие с правата си, основани на международното право.

"Хей ЕС, знайте това: Турция не е от онези държави, които познавахте досега. Ние сме страна, която седи на масата за преговори с вас ..., но тези преговори могат изведнъж да приключат".

Ройтерс напомня, че ЕС разчита на Анкара, която е домакин на повече от 3,5 милиона бежанци, за да ограничи пристигането на мигранти в Европа след споразумение от 2016 година. Ердоган обаче многократно предупреждава, че Турция ще позволи на бежанците да тръгнат към Европа, освен ако не получи помощ от европейски държави.

"Можете да го приемете повърхностно, но тези врати към Европа ще се отворят и тези членове на Даеш (на Ислямска държава) ще бъдат изпратени при вас. Не се опитвайте да заплашвате Турция заради въпросите, свързани с Кипър", посочи Ердоган.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна