Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Библиотека Галактика" става на 40 години

Люба Асадурова: Книгите от поредицата звучат радикално и днес

Книги от "Библиотека Галактика"
Снимка: bazar.bg

Баготворително събитие днес ще отбележи 40-тия рожден ден на поредицата за фантастика "Библиотека Галактика". Събитието в клуб "Перото" е в памет на Милан Асадуров. През 1979 той създава и става първият отговорен редактор на фантастичната поредица.

"Аз лично като негов наследник се надявам това да не е края на "Галактика", казва дъщерята на писателя фантаст Милан Асадуров - Люба Асадурова. Тя се надява поколенията, за които "Библиотека Галактика" е била вдъхновение, да могат да използват тази поредица за свой глас. 

"Затова също последната книга включва разкази на млади хора, които пишат фантастика. Това е по-скоро краят според оригиналните участници в този феномен", заяви Люба Асадурова в предаването "Хоризонт до обед".

Днес ще бъдат представени няколко книги. Едната е под номер 122 - "Приказка за тройката" на Аркадий и Борис Стругацки, която за първи път е публикувана с оригиналния текст.

"Нещо, което е специфично за нея е, че тази книга е била забранявана, редактирана и прередактирана толкова много пъти, че оригиналната мисъл на самите автори не е имала шанс да бъде представена. За първи път ще бъде представена в България на български", подчерта Люба Асадурова.

Втората книга под номер 123 се казва "Антиутопия" и е сборник. 

"Антиутопия" е авторска драматизация по новелата на Агоп Мелконян "Бедни мой Бернадие" и е единствената фантастична пиеса, играна на национална сцена. Тя е направена като сборник, последната книга, с автори, млади, които участват в състезания за различни разкази, фантастични", поясни Люба Асадурова.

Поредицата "Библиотека Галактика" я е формирала и като човек, и като артист, сподели още Асадурова.

"Защото визуалният език, който беше представен, беше нещо, което предизвикваше нашето въображение по всякакъв начин. Книгите, които бяха публикувани, бяха радикални и те продължават да бъдат радикални дори и сега като идеи. Аз го чуствам като абсолютна привилегия - да съм можела да раста в този кръг и да бъда изложена на такива идеи", изтъкна Люба Асадурова.

Цялото интервю с дъщерята на Милан Асадуров можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна