Eмисия новини
от 05.00 часа

В 29 общини няма доброволни отряди за помощ при бедствия и аварии

Състезание за реакция при бедствия
Снимка: Георги Жиков

В 29 общини в страната няма създадени доброволни формирования към общините, които да помагат на противопожарните служби при обладаването на бедствия и аварии. Проблемите и добрите практики в Северна България са тема на дискусия във Велико Търново с участието на общините, противопожарните служби и доброволците.

Доброволни отряди имат 236 общини, но те не са попълнени, въпреки че участието в спасителни операции се заплаща, подчерта Ралица Тодорова от Главна дирекция „Защита на населението“:

„Само 24 от тях са изпълнили максималната си численост, която се финансира като делегиране от държавата дейност“.

Един от най-успешните доброволни отряди в страната е към Кризисния център в свищовското село Овча могила, който за година има над 60 самостоятелни спасителни операции, заяви главен инспектор Николай Александров от Противопожарната служба във Велико Търново:

„Кризисният център е оборудван и с пожарна техника, и с линейка“.

Остава нерешен проблемът, за който сигнализират доброволци от някои райони на страната, че имат трудности с работодателите си, които не ги освобождават от работа, когато трябва да се включат в спасителни акции.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от