Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА отбелязва Деня на Академията с два конгреса

проф. Татяна Янчева
Снимка: НСА

В края на седмицата, на 15 ноември,  Националната спортна академия "Васил Левски" ще отбележи своя празник - Деня на Академията.

Като част от тържественото честване ръководството на висшето спортно училище организира два научни форума - първи балкански конгрес "Физическо възпитание, спорт и здраве" и втори международен научен конгрес "Приложни науки в спорта".


„Идеята ни е да станем един своеобразен център на спортната наука на Балканите. В тази връзка на 14 имаме официално събитие, което по значимост е изключително. Подписваме рамково споразумение със спортните университети и спортните факултети на Балканите. Всички имаме сходни проблеми, всички имаме и еднакви затруднения и за това нашата идея е, че когато обединим усилията ние ще бъдем по-силни. Заедно с това споразумение ние направихме и първата крачка – организирахме този балкански конгрес. Правим го с нашият традиционен конгрес, който провеждаме на две години „Приложни науки в спорта“, сподели специално за БНР проф. Татяна Янчева - зам. ректор по научната и международна дейност в НСА.
„Датите не са избрани случайно. Искахме тези научни форуми да се проведат на празникът на Академията. Имаме четирима гост лектори, известни имена в спортната наука. Зам. Министърът на образованието и науката Карина Ангелиева ще направи едно много интересна презентация свързана с иновациите н спорта, участие ще вземат още д-р Юри Шефер – президент на международния съвет за спортни науки, доц. д-р Йиржи Балаш от факултета по физическо възпитание и спорт в Центъра за спортни изследвания и спорт на открито на Карловия университет в Прага, д-р Наталия Стамбулова от университета в Халстад, Швеция, чиито изследвания и близо 200 публикации са свързани главно с кариерното развитие на спортистите.
Ще има и много богата постерна сесия, която ще включва 80 постера. Ще има разбира се и награди – за най-добър постер и за най-добър млад учен. Освен паричната награда, която ще получат наградените ние поемаме и ангажимента да ги изпратим на голям международен научен форум. Така се грижим нашите студенти да бъдат мотивирани да се занимават с наука“, допълни проф. Янчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени