Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Петкова: Няма случай собственикът да не си получи парите от партидата

Снимка: БГНЕС

"Няма случай, в който парите от партидата да не бъде получена от съответния им собственик". Това увери пред БНР Даниела Петкова от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. По думите ѝ всички средства по партидите могат да бъдат наследявани.

Първите плащания от допълнителното осигуряване ще са към жените, родени през 1960 г. и които през есента на 2021-ва година ще имат право на втората пенсия. От 2021 г. за втория стълб всички ще могат да избират, но при определени условия, каза Петкова и обясни:

„Пожизнена пенсия, която е няколко вида, разсрочено плащане на натрупаната сума в индивидуалната партида или еднократно възстановяване на цялата натрупана сума. Има обаче условия. Първо, съгласно проектозакона, всяко лице трябва да изчерпи възможността за получаване на пожизнена пенсия. Това е основната воля на държавата, която се вижда в този закон. Ако средствата в партидата достигат за пожизнена пенсия, лицето няма да има избор и ще трябва да получава пожизнена пенсия“. 

Петкова посочи в предаването "Нещо повече", че именно тук е първият риск за дружествата:

„Това е рискът за гаранция на пожизнеността на плащането. Без значение вие колко години ще живеете – и 100, и 110 години да са, със стартиране на изплащането на пожизнена пенсия от втория стълб дружеството поема гаранцията, че ще извършва месечни плащания до края на живота. Изцяло ангажимент на дружеството е да си направи прогнозите и изчисленията“.

По думите ѝ в рамките на проектозакона е предвиден Гаранционен фонд, за да може да се гарантира пожизнеността на плащането на пенсията. В него ще има определени средства, собственост на дружеството, и ако парите от партидата се изчерпат, те трябва да вземат средства от гаранционния си фонд, уточни тя. 

Законът дава възможност на хората да изберат пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане, каза още Петкова и добави, че периодът зависи от желанието на конкретния човек. Ако в рамките на този период, човекът приключи с жизнения си път, до края на гарантирания период парите от неговата партида се получават от неговите наследници, добави тя. 

В случай на разсрочено плащане, това става за възможно най-дълъг период от време, отбеляза Даниела Петкова. По думите ѝ в закона има минимални и максимални размери на единичното плащане.

Ако парите в партидата не достигат и за това, тогава парите се получават накуп, посочи тя и добави:

„Към днешна дата, ако бъде приет законът, всеки, който има в партидата си по-малко от 700 лв., ще си ги получи наведнъж“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени