Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на ДОО е приет на първо четене

| обновено на 12.11.19 в 18:49

От догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева, а от 1 юли пенсиите ще се увеличат с 6,7 на сто. Това записаха депутатите на първо четене в проектобюджета на държавното обществено осигуряване. Текстовете бяха подкрепени от ГЕРБ и Обединените патриоти и отхвърлени от ДПС и БСП. 
Бюджетът на държавното обществено осигуряване на прави резки промени в системата, което го прави изпълним, заяви социалният министър Бисер Петков: 
"Това ми дава основание да твърдя, че предложеният проект на бюджет е реалистичен, изпълним и са минимизирани рисковете при неговото изпълнение"
От опозицията обвиниха управляващите, че подценяват приходите, за да не осигурят повече пари за майчински през втората година и за обезщетения за безработица. 
Основните критики към бюджета на дъжравното обществено осигуряване бяха за ниските пенсии, а според БСП - пари за тях няма, защото правителството раздава излишъка. Лидерът на партията Корнелия Нинова каза:
"Премиерът Борисов го раздава с джипа през прозореца за партийно-политически цели".

Нинова отново настоя за преизчисляване на пенсиите и призова отново да се обърне внимание на Сребърния фонд:

"Какво се случи за 10 години ваше управление? Фондът стартира тогава с 2,5 милиарда близо. При прогноза, когато той се създаваше, днес във Фонда трябваше да има между 10 и 15 милиарда лева, а има 3".

В предложения от правителството бюджет обезщетението за майчинство през втората година и за безработица остават замразени за трета поредна година, предупреди депутатът от БСП Надя Клисурска по време на дебатите. Според Клисурска приходите в законопроекта са силно подценени, за да не се увеличат разходите именно за майките и хората, останали без работа: 

"Обезщетението за отглеждане на дете между първата и втората година остава за трета поредна година 380 лева. Как една майка в рамките на 12 лева дневно ще гледа нейното дете и тя ще живее нормален живот? Другото замразяване три години. Минималното обезщетение при безработица остава 9 лева".

Все пак партньорите на ГЕРБ в коалицията - Обединените патриоти, ще поискат ръст на минималната пенсия. Александър Сиди каза:
"Равнището на минималната трудова пенсия е 243.13 лева и то е с повече от 100 лева по-малко от линията на бедност".
Сериозното увеличение на осигуровките за земеделските производители няма да бъде одобрено, прогнозира Хасан Адемов от ДПС: 
"При 400 лева минимален осигурителен доход, осигуряват се само 36 000 земеделски производители".
Адемов допълни, че за да може да има високи пенсии, трябва да има много високодоходни работни места. По думите му приходната част в законопроекта е силно подцинена:

"Господин премиерът казва, че всеки месец откриваме заводи, всеки месец откриваме предприятия. Това означава, че в тези предприятия някой трябва да работи, а не само 2000 човека средно месечно да е увеличението на броя на заетите! По отношение на разходните политики - тази система, като своеобразен сюнгер, като своеобразна гъба поема огромни разходи. За съжаление, ефективността от тези разходи на изхода на системата не е на очакваното равнище".

Светлана Ангелова от ГЕРБ бе категорична, че преизчисляването на пенсиите ще бъде изключително скъпо. Тя аргументира изказването си с числа:

"За 2020-та година това е 1, 730 млрд. лева, за 2021-ва година – 1, 810 млрд. лева, а за 2022-ра година – 1,9 млрд. лева".

Утре депутатите ще продължат работата си с дебати по републиканския бюджет. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна