Eмисия новини
от 14.00 часа

Доц. Стойчо Стойчев: Основните партии нямат желание за предсрочни избори

Политологът и анализатор Стойчо Стойчев
Снимка: Личен архив

„От парламентарно представените партии не виждам някоя искрено да желае предсрочни избори, независимо какво говорят“. Това каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев и добави: „БСП не е в кондиция да ги води. ДПС при евентуални предсрочни избори не биха имали кой знае колко по-добро присъствие в парламента от това, което в момента имат“. Според него единствената партия, която има такова желание, е „Демократична България“. 

„Разпадането на управляващата коалиция, от чисто формална гледна точка, е факт. „Обединени патриоти“ вече трудно можем да кажем, че съществуват в тази форма, в каквато влязоха в управляващото мнозинство, но това не означава автоматично и падане на правителството, каквото би било в една западноевропейска демокрация. В България има други неформални механизми, които ще крепят, според мен, този парламент до изкарване на пълния му мандат“, коментира той в предаването „Нещо повече“.

"Няма такъв тип антисистемна партия, която да има сериозни шансове да взема мнозинство и да формира следващо управление на страната, независимо дали изборите ще бъдат предсрочни, или редовни", каза доц. Стойчев. Според него чуждестранните инвеститори могат да са спокойни, защото финансовата макрорамка ще бъде стабилна.

Топката за реформа е в полето на съдебната система, смята политологът и добави:

„От тях трябва да очакваме някакъв импулс за промяна, а не толкова в правителството. Ако прекалено много разчитаме на тая работа с правителството, ще останем разочаровани. То няма какво толкова да направи повече“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от