Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпращат войници в засегнатите от наводненията части на Северна Англия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес в засегнатите от сериозните наводнения части на Северна Англия да бъдат изпратени войскови подразделения за оказване на помощ при възстановяването на нанесените щети. Това стана ясно след среща на комитета за справяне с кризисни ситуации „Кобра“ под председателството на премиера Борис Джонсън и след сериозни критики от страна на опозицията, че правителството бездейства.

След срещата на „Кобра“ бяха оповестени конкретни мерки. Те включват незабавно изпращане на 100 войници в графство Йоркшър и финансиране на местните общини за борба с наводненията, както и покриване на нанесените щети на дребния и средния бизнес, които не са покрити от застраховките.

Борис Джонсън бе остро критикуван от лейбъристите и либералдемократите за бавната реакция. Опозицията призова премиера да обяви извънредно положение.

В изявление след заседанието на „Кобра“ Джонсън посочи, че е наясно, че има хора, които смятат, че не е направено достатъчно, които се притесняват за нанесените щати на домовете им и загубите, които понасят.

„Това, което мога да кажа на тези хора е, че има схеми, които ще покрият загубите“, изтъкна Джонсън.

Междувременно от метеорологичните служби обявиха код „жълто“ в района на Донкастър, който е най-сериозно засегнат, тъй като днес и в четвъртък се очакват нови обилни валежи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна