Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенаторка от опозицията стана президент на Боливия

| обновено на 13.11.19 в 14:11
2
Янине Анес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Боливийската опозиционна сенаторка от дясноцентристкото Демократично социално движение Янине Анес се обяви за временен президент, след като президентът Ево Моралес подаде оставка и замина в изгнание в Мексико, съобщиха информационните агенции.

Анес (52 г.) обеща, че възможно най-скоро ще бъдат свикани избори и обясни решението си да се обяви за временен президент с необходимостта „да се създаде атмосфера на социален мир“ в затъналата в тежка политическа криза страна.

Моралес подаде в неделя оставка след седмици на бурни протести срещу предполагаеми нередности на президентските избори на 20 октомври, които той твърдеше, че е спечелил още на първи тур.

Командването на въоръжените сили на Боливия призна втория заместник-председател на Сената Янине Анес за временен държавен глава и се обяви в нейна подкрепа. Това става ясно от изявление на главнокомандващия генерал Уилямс Калиман, уточнява БТА.

Така сенаторка става втората жена, оглавила Боливия, откакто Лидия Гейлер, управлявала през 1978-1980 г., бе свалена с военен преврат.

Почти неизвестната 52-годишна адвокатка и критик на Моралес, се закле във вторник с ръка на Библията и увери, че избори ще има преди 22 януари 2020 г.

По-рано тя е била директор на тв Тоталвижън, а сенатор стана през 2010 г.

Тя успя замести Моралес, след като във вторник вицепрезидентът и председателите на долната и горната камара подадоха оставки.

Конституционният съд одобри заемането на поста от нея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени