Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Вия слага край на кариерата, ще прави отбор в САЩ

Давид Вия по време на пресконференцията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Легендарният испански нападател Давид Вия ще прекрати кариерата си следващия месец. 37-годишният футболист на японския Висел Кобе ще довърши сезона със своя клуб, преди да се насочи към други занимания.

Вия е голмайстор на испанския национален отбор с 59 гола в 98 мача. С Ла Фурия той спечели Европейското първенство и Световната купа.

„Мислех за това дълго време и стигнах до решението след разговори със семейството си и близките. Исках да се откажа от футбола преди той да се откаже от мен. След 19 години в професионалния футбол, реших да се откажа след края на настоящия сезон. Благодаря на всички отбори, треньори и съотборници, които ми позволиха да се наслаждавам на мечтана кариера. Благодаря на семейството ми, което винаги ме подкрепяше", заяви Вия на пресконференцията, на която оповести решението.

На клубно ниво той игра за Валенсия, Барселона, Атлетико (Мадрид), Ню Йорк Сити. Той има всички домашни трофеи в Испания, а освен това е печелил Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство.

„Последната ми цел, която ще е черешката на тортата, е да спечеля Купата на Императора с Кобе на 1 януари. Оттам нататък ще продължа да се наслаждавам на други футболни проекти, които ще развивам заедно с DV7 group", допълни легендата. Първото му пътешествие като ръководител ще го отведе в САЩ, където той ще прави отбор във второто ниво на американския футбол, завръщайки се в Ню Йорк. Отборът ще се казва Куинсборо ФК", разкри Вия.

Церемонията по неговото оттегляне ще се състои на 7 декември, когато е последният двубой от първенството на Япония. Във Висел Кобе Вия играе с бившите си съотборници в Барса Андрес Иниеста и Томас Вермален, както и с Лукас Подолски.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!